dimecres, 29 d’abril del 2009

conflicte social

La història social afecta a l'història passional dels personatges.
Maria Rosa reflecteix la realitat del món dels desfavorits.
A més intenten introduïr la realitat social qüotidiana. Voluntat de reflectir la realitat dramàtica del proletariat de la construcció. La voluntat de Gimerà per tal de documentar la realitat coetània a travès de personatges del medi i del llenguatge. És el cas de la presència d'un fuster de Matadepera, les observacions de capatassos i de peons d'aquest poble i el fet que la rigala és un mas que havia existit a Vendrell.
Hi ha un espai de misèria que fa reforsar la conflictivitat entre dels personatges.
Laboralment hi ha una situació de inestabilitat social provocada per problemes de feina i de fam; situació social de la ciutat de Barcelona de finals del segle XIX. Inseguretat de les famílies a l'hora de buscar feina.
Hi ha analfabetisme per part de la gent del poble, excepte la Maria Rosa que havia sigut ajudant de mestre i que sabia llegir i escriure.
En aquestes situació de conflictivitat social es reflecteix els costums de l'obrer de la fi del segle XIX: l'alcohol, els moviments migratoris, l'edat de l'envelliment, el pes de l' esglèsia, les relacions amb el poder, les formes de lleure, la verema, els costums a l'hora de festejar, els regals de boda, com s'organitzava un casament, el vestit de la núvia, com s'organitza les formes i l'àpat.
Hi ha una voluntat documental de construir un ambient social que defuig a fora el localisme, els tòpics costumismes i que vol crear un món versemblant amb totes les tensions dramàtiques del personatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada